Ubicació: 

Dins el quart de Sornàs hi ha els gravats de la Terra de la Mola i d’en Sornàs, els quals van ser elaborats dins una cronologia molt àmplia que va des de la prehistòria fins al s. XVIII. Els motius prehistòrics tenen a veure amb representacions de cavalls. També s’hi poden observar figures humanes (que són més tardanes, i una de les quals sembla una dona que porti una corona), escenes relacionades amb rituals, figures antropomorfes i creus acompanyades de cúpules.

Ja de l’època medieval, tot i que remodelada durant els s. XVII i XVIII, és l’església de Sant Corneli i Sant Cebrià d’Ordino, situada a la plaça del poble. Conserva una talla de fusta policromada de final del s. XI i principi del XII que és la marededéu romànica més petita del Principat (fa 44 cm d’alçada i 18 d’amplada), així com cinc retaules barrocs dels s. XVII i XVIII dedicats als patrons de l’església. Les reixes van ser forjades a les fargues d’Ordino.

A uns centenars de metres del poble d’Ordino, seguint la ruta d’El Camí, hi ha un altre edifici de culte religiós: la capella de Santa Bàrbara (s. XVII), que és d’estil gòtic i dimensions reduïdes. Si disposeu d’una mica de temps, us recomanem que visiteu l’església de Sant Martí de la Cortinada, que és, juntament amb les esglésies de Santa Coloma i de Sant Joan de Caselles, una de les joies del romànic andorrà. De l’edifici original es conserven els peus de l’actual construcció, el campanar i el presbiteri, amb pintures murals del s. XII atribuïdes al Mestre de la Cortinada i que representen una part ínfima de la que antigament recobria les parets interiors de l’església. Durant els s. XVII i XVIII es van realitzar modificacions importants en el temple, com ara un canvi d’orientació de nord a sud, la part que abans funcionava com a absis, a més, actualment és una de les capelles laterals. Altres elements interessants d’aquesta església són el retaule barroc, les reixes de ferro forjat i els mobles de fusta originals del segle XVII.

Obertura: juliol i agost amb visita guiada, www.ordino.ad

La mola i la serradora de Cal Pal són un exemple clar del passat industrial de la vall d’Ordino. Els edificis, que daten dels s. XVI i XVII, van deixar de funcionar cap als anys seixanta i van ser restaurats i inaugurats el 1996. En les visites guiades es pot veure el funcionament de la serradora i de la mola, que convertia el blat en farina.

Per més informació: Tel. (+376) 878 173,www.ordino.ad

Pel que fa a les cases pairals, al carrer dels Portals d’Ordino hi ha la casa Rosell, construïda a principi del s. XVII i amb modificacions dels s. XIX i XX. Té dos annexos interessants, tots dos ubicats al carrer dels Cóms: l’un és una capella del s. XVIII i, l’altre, un colomer del s. XVII. Pel que fa a aquest últim, només el segon pis estava destinat a la cria de coloms i hi ha diferents elements que ho testimonien: quatre obertures per a les entrades i sortides, quatre bigues a sota les finestres per facilitar-ne l’entrada i petites lloses clavades a les parets i covadors per fer els nius. L’altra curiositat és que els murs exteriors presenten dos tipus d’arrebossats, a l’altura del segon pis les parets tenen un acabat molt llis per no deixar pujar els depredadors. També recomanem fer una visita a la mina de Llorts, un exemple clar dels treballs d’obtenció i extracció del s. XIX. Actualment només conserva una galeria oberta d’uns 30 m de llargària.

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí