L'any 1993 la família Sala celebrà els 150 anys de la primera llicència fiscal concedida per a la fabricació d'embotits. Els Sala han cregut oportú que, per commemorar aquest 150è aniversari, fóra escaient deixar muntat un petit museu a Castellfollit de la Roca com a llegat del que ha estat la història i evolució de la conserva càrnica. Alhora, volen que sigui un element més de la comarca muntanyenca de la Garrotxa per oferir hospitalitat i benvinguda als visitants, així com deixar constància de la voluntat de supervivència i continuïtat de l’empresa familiar. Fins ara existien museus del vi, de les eines del camp, del suro, del tèxtil, de l'adobament de pells, etc., en canvi, d'una cosa tant quotidiana i a l’hora de la nostra alimentació com la carn i la seva conservació, no n'existeix cap.

Al museu hi ha tota classe d'eines utilitzades durant aquest 150 anys per a l'elaboració de la carn, velles màquines, antigues fotografies de les generacions de treballadors de l'empresa, així com uns diorames representant l'antic procés.
Pensem que la visita és obligada per a que vulgui seguir la història d'aquest país.

Dins del Museu també hi ha una petita botiga on podreu degustar els famosos embotits de la garrotxa, així com comprar tot tipus de records relacionats amb el mon de l'embotit i de la comarca volcànica de la Garrotxa.

La visita al Museu, la podem resumir així:

Iniciem el recorregut amb quatre vitrines on s'exposen estris prehistòrics i dibuixos on hi podreu veure els primers homes caçadors. Seguidament hi ha una exposició d'embotidores de fusta procedents tant de la pròpia empresa com de les diferents cases pairals de la comarca. Daten del 1800 i totes són diferents. Gràcies als diorames realitzats pel Mestre Traité podem veure les diferents fases de la matança i l'elaboració dels embotits. Normalment es contractava el matancer que s'ocupava de la matança i la mocadera de la formulació i de l'elaboració de l'embotit. A continuació trobem un recull de fotografies de la família Sala i treballadors de l'empresa, realitzades el 1908. El clitxe és de vidre i el conservem en els nostres arxius. També trobem les pasteres de fusta on es barrejava la carn ja picada amb la sal, el pebre i altres espècies que s’hi volguessin incorporar. I finalment veurem les vitrines amb els diferents estris amb els que es realitzava la matança, diferents embuts per omplir/embotir manualment els budells, i material d'oficina utilitzat per l'empresa durant aques segle i mig.

Recordeu, l’entrada és gratuïta i cada dia hi ha degustacions d’alguns dels embotits.

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí