Ubicació: 

La cuina xabienca de terra ens regala un bon repertori de plats típics amb els productes que el camp ens brinda, oferint-nos una gran varietat cromàtica, amb uns sabors i olors suaus i harmoniosos: amanida de lletsons, carxofa amb pebre roig, espencat, faves sacsades, bullit, madroc, tomacat, tomacat amb caragols, suquet de carabassa, salseta de caragols, espinacs fregits, fesols bullits, fregitori d’estiu... i les familiars i conegudes coques les quals obertes amb l’espencat, amb ceba o amb oli i anxova, fan la delícia de qualsevol esmorzar, dinar o sopar, així com les coques tapades que en Xàbia diem coquetes (en altres llocs empanadilles) ben farcides elles amb espinacs, pésols o , pimentó i tonyina.

Un altre aliment que ens proporciona la natura està a les muntanyes. És el pebràs, que es l’espècie de bolets més apreciada i més buscada. A Xàbia hi han poc llocs on trobar-los però en anys plovedors solen haver-ne més. Ens agrada cuinar-los torrats, fregits i guisats amb magre.

Pel que fa a la carn, el seu consum a les nostres terres es un poc limitat, conills i algun que altre pollastre per acompanyar els arrossos, de vegades coloms per afegir al putxero i cagarneres o qualsevol pardalet menut per menjar-se’l fregidet (afortunadament ja no se’n menja perquè està , prohibida la seua captura).

Però és el porc el qui domina i amb diferència el gros del receptari i és l’encarregat d’omplir el rebost amb les orses de frito i sagí i d’alegrar la falsa coberta de les cases (o cambra) amb els penjolls de botifarra, llonganissa, bisbe, botifarró, o sobrassada. Continuant amb el porc, ja sabem que és l’animal del que se n’aprofita tot: cervell, orelles, morro, peuets. I fins i tot la sang que per a uns és un menjar repel·lent i per altres una exquisitat pel seu sabor sorprenent i per la seua textura.

El corder , s’utilitza amb menor freqüència, les cabeçols tallades per la meitat i al forn així com la cuixa i bracet són un excel·lent plat tradicional. I la torrada de xulles amb llenya d’olivera o de taronger i perfumada amb herbes de muntanya és una menja deliciosa.

La cultura de la cullera ens brinda la possibilitat de combinar carn, llegums, verdures i peix per a la degustació de suggeridors plats com l’arròs amb fava pelada, arròs amb fesols i naps, putxero, arròs d’estiu, arròs al forn i una gran variació d’arrossos i menjars que enginy i necessitat han personalitzat la cuina autòctona.

Com en tota la conca mediterrània, la trilogia d’oli, pa i vi és molt present en tots els nostres menjars i és que qualsevol d’aquestos plats regats amb l’oli daurat de les nostres oliveres, acompanyat del vi de la terra, produït amb l’esforç del llaurador i una bona tallada de pa cuit en forn de llenya culminen els trets d’identitat de la gastronomia xabienca.

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí