Ubicació: 

Les caramelles són segurament l’expressió cultural més característica de Súria. D’origen religiós, són una expressió artística en forma de cant i dansa típiques de l’època de Pàsqua, coincidint però en el calendari amb l’arribada de la Primavera i per tant, solapant-se amb antigues tradicions paganes que celebren l’arribada del bon clima i la seva influència d’aquest fet en una societat basada en l’agricultura.

I és que estem parlant d’una de les més antigues tradicions caramellaires de Catalunya. Se sap que ja al segle XVI existia la cofraria del Roser de Súria, vinculada ja des d’aleshores a la celebració de les Caramelles. Una de les característiques de les Caramelles de Súria és que van acompanyades de danses tradicionals, en especial del ball de cascavells. Amb l’evolució de la festa, l’exclusivitat de les cançons religioses va donar pas a la incorporació de peces de caràcter festiu, a ritme de vals o de sardana. Finalment, també formen part de la celebració melodies humorístiques introduïdes per les colles, que es refereixen a temes locals o més generals.

Les noies no han pogut participar d’aquesta tradició fins ben entrat el segle XX, un moment d’expansió de la festa i si se’n pot dir així, d’ “internacinalització” de la festa, quan aquesta va traspassar les fronteres del municipi i va passar a rebre visitants forasters.

Avui en dia les caramelles de Súria són un èxit de participació i de públic, de manera que els carrers del municipi es converteixen en l’escenari improvisat d’un espectacle del més alt nivell. Actualment la festa compta amb més de 500 caramellaires de totes les edats, agrupats en diferents colles, en una tradició que no només passa de pares a fills, sinó que reflecteix també la societat canviant i integra els nouvinguts arribats a la vila.

La interpretació de les cançons té un caire coral, i sol anar acompanyada d’un grup instrumental. Històricament, les colles recorrien les masies amb el seu espectacle, on rebien menjar i beguda com a recompensa. Encara es conserva la figura de les “lloques”, nom que reben els caramellaires encarregats de recollir les ofrenes del públic, que posen a uns cistells adornats amb cintes.

Una altra figura important de l’espectacle de les Caramelles són els trabucaires, des de fa més de 200 anys. Igualment ho són els ballesters, que porten una eina de fusta per oferir flors als espectadors que es troben en finestres i balcons.

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí