La Fira de Formatges Artesans dels Pirineus

Dilluns, 12 març, 2012
Font: 
pas
La Fira de Formatges Artesans dels Pirineus es celebra en el marc d’una de les fires més antigues de Catalunya, la mil•lenària Fira de Sant Ermengol, a la Seu d’Urgell. La mostra té lloc durant el tercer cap de setmana del mes d’octubre i acull en un espai comú una quarantena de formatgers artesans provinents de tot l’arc pirinenc, del Mediterrani a l’Atlàntic i dels vessants nord i sud de la serralada. Els visitants poden trobar formatges elaborats als Pirineus catalans, aragonesos, navarresos, bascos i francesos. Cada formatgeria disposa d’un estand d’exposició i degustació i són els propis productors qui ofereixen els seus formatges, tant al nombrós públic que any rere any visita la Seu, com als professionals de la distribució i la restauració d’arreu del país, que cada vegada més tenen Fira com a punt de referència del formatge artesà. Destaca la gran qualitat i varietat dels formatges de la Fira, que s’ha convertit en un aparador immillorable per conèixer i difondre la situació i tendències del sector formatger artesà d’arreu dels Pirineus. Una de les primeres dades resultants d’aquesta anàlisi és el creixement, any rere any, del nombre de formatgers que hi treballen. Aquest augment d’elaboradors és atribuïble a diverses raons. En primer lloc, als moviments econòmics i quotes de producció globals, i la conseqüent caiguda i desvalorització dels preus de la llet. Això ha impulsat la recerca d’altres alternatives empresarials que afegeixen valor al producte. En segon lloc, destacaríem l’augment de la demanda, fonamentada bàsicament per una cultura del formatge i una afició gastronòmica creixent, i l’aposta dels consumidors per productes alimentaris d’alta qualitat, elaborats de manera sostenible, natural i de proximitat al territori. Aquest fet ens fa veure amb optimisme que hi ha nous artesans que emprenen l’activitat, que hi ha relleu generacional i que hi ha assentament d’activitats sostenibles en els territoris de muntanya, en aquest cas als Pirineus. I volem pensar que la Fira és per al sector un instrument útil de difusió, intercanvi i comercialització directa i indirecta de les seves produccions, limitades en quantitat i excel•lents en qualitat i diversitat. Qualitat i diversitat perquè l’augment de les produccions i de les formatgeries ha vingut acompanyat de l’experiència, formació i inquietud dels productors. En molts casos, la incorporació de les noves tecnologies ha afavorit el naixement d’autèntics formatges d’autor -formatges blaus, formatges elaborats amb espècies, alguna pasta tova d’ovella.... D’altra banda, existeix un element bastant comú i en constant creixement entre els formatgers que assisteixen a la Fira de Formatges Artesans: la llet crua, llet que no ha rebut cap tractament tèrmic abans de ser manipulada i que d’aquesta manera confereix als formatges totes les particularitats organolèptiques que conté la llet d’un ramat i d’un territori i pastures concretes. A més de la venda i degustació dels formatges, la Fira de Formatges Artesans del Pirineus és el paraigües sota el que es desenvolupen d’altres activitats estretament relacionades amb l’elaboració i el consum de formatges de qualitat: una Jornada tècnica adreçada adreçada al públic professional, un Concurs Formatges Artesans del Pirineu i una aula de tast on, durant tot el cap de setmana, tenen lloc diferents tastos guiats de formatges i altres productes agroalimentaris de qualitat relacionats amb els Pirineus, sessions en directe de cuina de formatge i activitats gastronòmiques per als més petits, sempre amb el formatge com a actor principal. Autora - Montse Ferrer