Temàtica: 
Ubicació: 

Trobem documentat per primer cop el nom d’aquesta població i parròquia l’any 839 en l’acta de consagració de la catedral de la Seu d’Urgell. Des d’aleshores, han quedat registrats tota mena de fets que d’una manera o una altra han incidit en la vida dels seus habitants. En citem alguns dels més rellevants. ,  ,

Entre 1562 i 1598, el regne de França va viure una guerra en què es van enfrontar catòlics contra calvinistes (hugonots), les idees d’aquest darrer bàndol van tenir molta influència en alguns punts del Llenguadoc i les seves tropes van entrar a Andorra i en van saquejar algunes esglésies, com és el cas de la de Sant Serni de Canillo. Durant el s. xix aquest territori va tornar a estar esquitxat per un conflicte entre dos bàndols. Aleshores la societat andorrana estava dividida entre els partidaris de França i els partidaris de la Mitra, més oberts al progrés els uns i més reticents als canvis els altres. Les tensions entre els dos bàndols va desembocar en un conflicte armat que va tenir com a excusa les eleccions celebrades a Canillo l’any 1885, els partidaris de França van resultar-ne els vencedors.

Per a més informació: Nova aproximació a la història dAndorra, Jordi Guillamet Anton

Va ser a fins a final d’aquest s. xix, quan van deixar de ser explotats, que els meners de la coma de Ransol, situats a uns 2.800 m d’altitud i dins la parròquia de Canillo, van desenvolupar un paper clau per a l’economia d’aquest país, ja que proveïen de ferro les antigues fargues andorranes. Una d’aquestes fargues estava ubicada a l’Aldosa de Canillo i era propietat de Miquel Adellach. ,

L’espanyol Francisco de Zamora va ser un dels primers viatgers que va escriure impressions sobre Andorra, concretament va ser l’any 1788, data en què va pujar al pic de Casamanya i als estanys de Juclar. Un testimoni posterior però igualment rellevant va ser el de mossèn Jacint Verdaguer, qui el 5 de setembre de 1883 va travessar la ribera d’Incles per fer el pic de la coma de Varilles i es va acomiadar d’Andorra a Fontargent.

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí