Ubicació: 

L'Alcora és la capital de la comarca de L'Alcalatén, que està situada en la província de Castelló. Esta localitat, la qual alberga quasi 10.000 habitants, destaca per la seua cultura ceràmica, que va sorgir en 1725, després de l'arribada de Ximen d'Urrea a la comarca.La localitat presenta un ric patrimoni històric; i en este article ens centrarem en els diferents edificis civils relacionats amb l'ensenyança (Col·legis i instituts) i la seua història.

En primer lloc parlarem dels col·legis. En la localitat trobem 4 col·legis, els quals veurem a continuació. El primer d'ells és el "Puértolas Pardo", un centre de caràcter religiós fundat en 1888 en un hospital de malalts pobres. Després de la mort de la fundadora del primer col·legi, Donya Modesta Puértolas Pardo, es procediria a construir un nou col·legi en la plaça de l'Església amb els béns que ella va deixar. El nou centre es va inaugurar en 1932. El problema és que després de 40 anys de funcionament, en 1972, una reforma educativa faria que el centre no complira certes condicions, per la qual cosa els pares dels xiquets van decidir fer-se càrrec ells del centre perquè les germanes es pogueren quedar, ja que elles no podien fer-se càrrec del gasto. El nou centre que ha arribat fins a dia de hui seria inaugurat en 1976. En segon lloc trobem el "Francisco Grangel Mascarós" un centre públic que oferix l'ensenyança tant infantil com primari. El centre deu el seu nom a un personatge molt reconegut en la zona, Francisco Grangel Mascarós, el qual va naixer a la localitat, i va ser alcalde de L'alcora entre 1957 i 1967, i posteriorment seria alcalde de Castelló. En tercer lloc trobem el "Comte d'Aranda", col·legi igualment públic i que oferix tant l'ensenyança infantil com la primària. En este cas el centre deu el seu nom al nové Compte d'Aranda , amb el que començaria la tradició ceràmica en 1725, i la qual ha arribat fins a l'actualitat. Finalment trobem "La Salle Inmaculada", un centre també de caràcter religiós que com el primer centre no sols oferix l'ensenyança infantil i primària, si no que també oferix l'ensenyança secundària obligatòria. El centre va ser fundat en 1929 per un advocat valencià, i les classes començarien eixe mateix any. Entre el 31 i el 33 el centre va ser tancat a causa de la proclamació de la República, i en el 33 seria reobert per a fer funció d'hospital de sang durant la Guerra Civil.En el 38 es reprendrien les classes i el centre arribaria fins a l'actualitat.

Pel que als instituts respecta trobem dos. En primer lloc trobem el "IES Ximen d'Urrea", un centre públic que oferix l'ensenyança secundària obligatòria i la postobligatòria. El centre deu el seu nom a Ximen d'Urrea (Al quint d'ells) ,qui "va donar a poblar" la localitat allà pel 1305, després de l'entrega de la Carta de Poblament.i finalment, en segon lloc trobem el "IES L'Alcalatén", un centre públic que oferix l'ensenyança postobligatòria. El centre deu el seu nom, i de forma òbvia, a la comarca en què està situat, la comarca de L'Alcalatén.

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí