Ubicació: 

 ,

Castell de Mataplana
Descobert l'any 1986, el Castell de Mataplana té una forta vinculació amb tota la tradició popular que al llarg dels segles ha participat de manera fonamental en la formació i transmissió de les diferents versions del mite del Comte Arnau.

El Castell està situat al centre de l’antiga baronia de Mataplana, temps enrere va ser un palau fortificat d'estil romànic. Va ser la residència dels Mataplana, una família primer de barons i més tard de comtes, gràcies a l’enllaç amb la família del Pallars.

Actualment en runes i ubicat en una finca privada, es pot visitar de manera lliure tots els primers dilluns de cada mes. L’edifici ha patit diverses modificacions estructurals.

 ,

Capella de Nostra Senyora de Lourdes

Temple religiós, situada a El Cortal (població que està a 1 km de Gombrèn). La Capella es va edificar l'any 1890 i consta d'una sola nau.

 ,

Capella de Sant Joan de Mata

Documentada a partir de l'any 1175, va ser restaurada dues vegades, primer l'any 1618 i desprès l'any 1969. És una capella petita, d'estil romànic d'una sola nau.

Castell de Blancafort o de les Dames

Dalt d'uns penya-segats propers a Gombrèn, la llegenda hi situa un castell on hi havia cent dames o monges, objecte de les perversions dels nobles, amics del comte, on exercien el "dret de cuixa". Aquest castell, de tipus militar, és esmentat documentalment l'any 1246 en ésser venut per Jaume I a Blanca de Mataplana.

 ,

Església de Sant Martí de Puigbó

Situada a 1.120 metres d'altitud, és un temple d'estil neoclàssic del segle XVIII. Avui dia queden encara algunes restes que permeten fer-se una idea de com era el temple.

 ,

Església de Sant Pere de Montgrony

Situada sobre el santuari de Montgrony, a 1.408 metres d'altitud. Sembla datar del segle VIII, tot i que fou consagrada l'any 1138. L'edifici és un dels millors exemples de l'art romànic. Pertanyia, al segle XIII, al domini del castell de Mataplana


Museu del Comte Arnau

En aquest museu, s'hi poden contemplar diferents aspectes arqueològics, literaris, històrics i mitològics relacionats amb el Castell i la família Mataplana.

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí