Ubicació: 

L’Antiga Farinera de Montferrer està situada en el municipi de Montferrer i Castellbò. Aquest terme és el més extens de la comarca i s’ha format modernament el 1970, a partir de l’annexió dels antics pobles d’Aravell i Castellbò, tot i que la capitalitat del municipi va recaure en Montferrer del Segre, un petit nucli aturonat a la vora del riu Segre i que té l’avantatge d’estar ubicat al costat de la C-16 que connecta les terres del pla de Lleida amb la Seu d’Urgell i Andorra. El 1972 augmentà encara més en extensió quan es va agregar els municipis de Pallerols del Cantó i Guils del Cantó.

Els nuclis ubicats a la zona plana, a la vall del Segre, s’han pogut dedicar més intensament a l’agricultura (horts i prats), entre d’altres raons, gràcies a la construcció d’una sèquia en el segle XIX anomenada dels Quatre Pobles.

En aquell temps, un grup de pagesos importants d’Anserall, Castellciutat, Montferrer i Adrall van demanar la desviació de les aigües de la Valira, prop de la frontera amb Andorra, mitjançant un canal que hauria de proveir d’aigua els seus camps. Ara bé, el rec no només tenia un ús agrícola sinó que també es va aprofitar per accionar els mecanismes del molí de gra de la Trobada (Montferrer). L’any 1911, la Comunitat de Regants del Rec dels Quatre Pobles, que s’havia constituït per administrar l’aprofitament del curs d’aigua, va edificar una farinera, aprofitant el salt d’aigua de l’antic molí. La fàbrica de moldre va funcionar fins al 1963.

La farinera ocupa un edifici de planta baixa i tres pisos, connectats per una escala interior que al mateix temps divideix l’habitacle en dues meitats. La de l’esquerra l’ocupaven els moliners com a residència i la de la dreta estava reservada a les activitats productives.

Participa

Pots ajudar de moltes maneres a fer créixer El Camí, un projecte col·laboratiu que té la seva raó de ser en la participació de la gent del territori. Tant si només vols rebre informació de les nostres activitats com si vols prendre part activa en la construcció d’El Camí sortint a marcar el traçat pel teu municipi, trobaràs la manera d’implicar-te que més s’adeqüi a les teves preferències. Entre tots fem El Camí!
 

Registra't

Dóna a conèixer el teu municipi publicant un article a la Camipèdia.

 

Participa en la Secció de Caminades

Participa en organitzar una caminada a l'any a la teva comarca.

 

Fes-te soci/a del Camí

Entre tots i totes mantenim viu el Cami!

 

Fes-te amic del Camí

Estigues informat de totes les activitats.

 

Esteu aquí